Как се играе покер с карти

Покерът е популярна игра, която е лесна за научаване, но трудна за овладяване. Въпреки че е игра на карти, покерът също е игра на стратегия и ще трябва постоянно да четете останалите играчи, за да решите кога да фолднете, кога да блъфирате и кога да платите блъф на някой друг. Има много разновидности на покера, но Texas Hold’em е най-популярният. Въпреки че всеки вариант има свои собствени правила, основите на играта винаги са едни и същи. Всичко, което трябва да направите, е да овладеете основите – тогава можете да започнете да разработвате собствена стратегия за печалба!

Texas Hold’em

Научете 10-те основни ръце с 5 карти и тяхното класиране. Без значение какъв тип покер играете, ръцете винаги ще бъдат еднакви. За да започнете да се запознавате с различните ръце, разпечатайте „cheat sheet“ и го изучете. След това запомнете различните ръце, за да можете лесно да ги разпознаете. Ето и печелившите покер ръце, от най-високата до най-ниската:

Как се играе покер - пълно ръководство

 • Най-високо класираната ръка е роял флъш (роял флъш). Тази ръка включва 10, Вале, Дама, Поп и Aсо от един и същи вид, (всички кари, спатии, купи или пики). Той може да бъде равен, но не и да бъде победен от кралския флъш на друг вид;
 • Стрейт флъш се състои от 5 последователни карти от една и съща боя.
 • 4 от един вид означава, че имате 4 карти от един и същ ранг (но различни масти, разбира се) и пета карта от всякакъв ранг (като 4 аса и 9). Ако имате 4 аса, тогава никой не може да има ръка с асо, така че да няма наличен роял флъш.
 • Фул хаус съдържа 3 съвпадащи карти от 1 ранг и 2 съвпадащи карти от друг ранг.
 • Флъшът съдържа всички 5 карти от една и съща боя. Те се прескачат по ранг или последователност, но са от една и съща боя.
 • Стрейтът съдържа 5 карти с пореден ранг, но от повече от една боя.
 • 3 от един вид означава, че имате 3 карти от същия ранг, плюс две ненадминати карти.
 • 2 чифта се състои от две карти от един ранг, плюс две карти от друг ранг (различни от първата двойка), плюс една несравнима карта.
 • Сдвояване означава, че имате 2 карти от същия ранг, плюс 3 други ненадминати карти.
 • Висока карта е ръка с най-нисък ранг (наречена „нищо“), когато няма две карти с еднакъв ранг, петте карти не са последователни и не са всички от една и съща боя.

Съвет: Имайте предвид, че ако двама души се изправят срещу един и същи тип ръка, ръката с по-високо класираните карти печели. Ако ръцете имат точно същите редици на картите (мастта няма значение), това е равенство и наградата, ако има такава, се разделя равномерно.

Как се играе покер - пълно ръководство 02

Поставете блиндовете (начални залози) или „ante up“. При покера залозите се правят в началото на играта по един от 2 начина. В Texas Hold’em играчът до дилъра обикновено поставя малък блайнд залог, който е половината от обичайния минимален залог, докато играчът отляво на този човек поставя голям блайнд, който е поне минималният залог. Като друга опция, всеки играч може да „анте увеличи“ минималния начален залог, което означава да постави минимален начален залог в пула.

 • Освен Texas Hold’em, повечето варианти на покер използват система „ante up“.

Как се играе покер - пълно ръководство

Погледнете 2-те карти, които дилърът ви дава, което е вашата ръка. Дилърът ще „изгори“ първата карта на тестето, което означава да я постави извън игра. След това ще раздадат по 2 карти на всеки играч. Проверете картите си, за да видите какво държите.

 • При покера дилърът изгаря карта на всеки рунд на раздаване. По този начин за играчите е по-трудно да предвидят каква карта ще излезе и играта ще стане по-скоро хазартна.
 • Дилърът винаги ще раздава картите по посока на часовниковата стрелка, започвайки отляво.

Съвет: Играчите не показват ръцете си на никой друг, докато не стигнат до шоудауна. Дори и друг играч да е вън, най-добре е да запазите картите си в тайна. Не искате те случайно (или умишлено) да разкрият стойността на вашите карти.

Как се играе покер - пълно ръководство

Залагайте, плащайте или рейзвайте след всеки рунд, ако искате. Всеки път, когато дилърът пусне нови карти, вие правите залог, като първият залог се прави само въз основа на двете карти, които играчите имат в ръцете си. Залагането се случва в кръг – когато е ваш ред да залагате, имате няколко възможности. В този момент можете:

 • Поставете първоначален залог, ако все още никой не го е направил.
 • Кажете “check”, за да избегнете залаганията.
 • Кажете „call“, за да съответства на залога, направен от някой друг.
 • Кажете „рейз“, за да добавите повече пари към залаганията. Ако „рейзвате“, останалите играчи ще обикалят в кръг и ще изберат да „платят“ новия ви залог или да фолднат.
 • Кажете „фолд“, ако някой друг е заложил и не искате да съответствате на неговия залог. Ако фолднете, превърнете картите си в дилъра с лицето надолу, за да избегнете предимствата на останалите играчи!

Как се играе покер - пълно ръководство

Погледнете „флопа“, за да видите дали имате добра ръка. След първия кръг на залагане, дилърът ще „изгори“ горната карта на тестето. След това ще сложат 3 карти с лице нагоре на масата, което се нарича „флоп“. Това са общите карти, които всеки играч може да използва, за да изгради ръката си. Сравнете тези карти и картите в ръката си, след това направете залог, извикайте залог или фолднете:

 • Общо дилърът ще разкрие 5 карти. Ще имате общо 7 карти, които да използвате, за да създадете най-добрата си ръка от 5: двете ви лични карти в ръцете ви и петте общи карти на масата. Макар че късметът ви може да се включи по-късно в играта, отделете малко време, за да анализирате масата след „флопа“ – добре ли сте в позиция да завършите играта с добра ръка?
 • В зависимост от правилата, където играете, можете също да изтеглите заместващи карти за картите в ръката си. Това обикновено се прави по време или непосредствено след рунда на залагане.

Как се играе покер - пълно ръководство

Проверете картата „turn“ след втория рунд на залагане. Дилърът ще „изгори“ най-горната карта, след което ще постави 1 карта нагоре до флопа. Това се нарича карта „завой“ или карта „четвърта улица“. Проверете всички карти на масата и картите в ръката си, за да видите дали искате да заложите, да платите или да вдигнете.

 • В този момент вашата игра може също да разреши размяна на карти, но това не е типично за професионалните игри.
 • Докато разглеждате картите, помислете за възможните ръце на други играчи. Например, ако всичките 4 карти на масата са пики, тогава всеки играч, който има пика в ръката си, ще има флъш, което означава, че има 5 карти от една къща.
 • По същия начин, ако картите на масата са 5,6,7 и 8, тогава всеки с 4 или 9 ще има стрейт.
 • Ако нямате нищо добро в ръката си, но картите на масата осигуряват лесна печеливша ръка, тогава може да искате да фолднете, тъй като вероятно друг играч има печеливша карта.

Как се играе покер - пълно ръководство

Проучете картата „ривър“ и решете ръката, която ще играете. След като дилърът „изгори“ горната карта на тестето, той ще сложи 1 последна карта с лицето нагоре до картата „turn“. Тази последна карта се нарича „ривър“. Проверете ръката си и общите карти, за да решите коя е най-добрата ви ръка от 5 карти. След това заложете, колнете или фолднете:

 • Ако правилата го позволяват, може да успеете да размените ръката си за последен път преди или след залагане. Това обаче не е често срещано в професионалните игри.

Как се играе покер - пълно ръководство

Разкрийте ръката на всеки играч по посока на часовниковата стрелка в последния „showdown“. След като всеки играч плати, фолдне или залага в последния рунд, всеки останал играч ще участва в „showdown“. Започвайки отляво на дилъра, всички участващи играчи ще разкрият картите си нагоре. След това всеки поглежда към обърнатите ръце, за да види кой има най-висока ръка, за да спечели целия пот.

 • Ако има равенство, обвързаните играчи разделят пота.
 • Ако сгънете ръката си, не е нужно да показвате картите си.
 • В Texas Hold’em има 5 карти на масата и 2 карти в ръката ви. Можете да създадете всяка комбинация от 5 карти, като използвате тези 7 карти. Останалите карти не се броят.
 • Ако искате да играете картите само на масата, това се нарича „игра на дъската“. Това обаче е опция, която всеки има, така че може да не е най-добрата стратегия.

Добавяне на залагания и стратегия

Как се играе покер - пълно ръководство

Познайте рисковете на вашата начална ръка. Погледнете картите си, за да видите какво държите. Проверете за чифт, 2 последователни номера, карти, които са от една къща, или карти с лице, които може да са добри карти. След това решете дали си струва да направите залог, за да видите какви ще бъдат общите карти.

 • Почти винаги трябва да рейзвате, когато ръката ви е чифт, карти с лице или асо. Ас и крал или асо и дама също са силни ръце. Ако имате тези ръце, заложете преди флопа, за да повишите стойността на пота.
 • Ако картата, от която се нуждаете, не се появи, можете да блъфирате или да фолднете. Понякога, с добри умения за блъфиране и малко късмет, лоша ръка може да спечели цялата игра.

Как се играе покер - пълно ръководство

Започнете наддаването с играча отляво на големия блинд или дилъра. На първия кръг наддаването започва отляво на големия блинд. В по-късните кръгове наддаването започва отляво на дилъра. Оттам наддаването върви по посока на часовниковата стрелка. Ако играете игра с анте вместо с блайнд, винаги започвайте да залагате с играча вляво от дилъра.

Как се играе покер - пълно ръководство

Обадете се на залога, ако искате да останете, но нямате страхотни карти. Това означава, че искате да останете в играта, но не искате да вдигате залога. Когато платите, сравнете залога на човека преди вас, като добавите чиповете или парите си към пота. Сега вашият ред свърши.

 • Ако флопът дойде и държите ръка, която не играе, проверете и фолднете. Не искате да продължите да залагате пари в ръка, която няма да спечели.
 • Ако дойде флопа и имате силна ръка, заложете на него. Това ще принуди по-слабите ръце и ще повиши стойността на вашия пот.

Как се играе покер - пълно ръководство

Увеличете залога, ако имате добра ръка. Когато залогът дойде при вас, кажете на останалите играчи, които искате да повишите. След това кажете колко залагате и поставете парите или чиповете си в пота. Това завършва вашия ред.

Вариант: Може да решите да продължите и да вдигнете залога, за да подлъжете всички да мислят, че имате добри карти. Това се нарича „блъфиране“. Това е стратегия, използвана за печелене на ръка дори с лоши карти. Можете да „блъфирате“ по всяко време в играта, но това е рискована стратегия, защото вашият блъф може да бъде извикан.

Как се играе покер - пълно ръководство

Фолд, ако текущият залог е твърде висок или имате лоша ръка. Това означава да се откажете от рунда на покера. За да сгънете, поставете картите си с лицето надолу на масата и кажете „I fold.“. След това добавете вашите карти към купчината за изхвърляне. Не показвайте картите си, когато фолдвате по време на игра, тъй като това може да развали кои карти са извън играта. Това може да даде предимство на някои играчи. Ключът към успеха в покера е да знаете кога да сгънете ръката си и да приемете по-малка загуба или кога да я задържите и да рискувате по-голяма загуба за шанс да спечелите пота.

Как се играе покер - пълно ръководство

Решете дали искате да изтеглите някакви карти (ако играта го позволява). Погледнете вашите карти и решете дали искате да играете тази ръка. Ако искате да опитате за по-добри карти, изхвърлете картите, които не искате. След това изтеглете карти за замяна от купчината за теглене в центъра на масата. Може да не ви бъде позволено да теглите нови карти, когато играете Texas Hold’em, така че проверете правилата за играта си, преди да започнете да играете.

Как се играе покер - пълно ръководство

Играйте само с пари, които сте готови да загубите. Когато учите, никога не бива да залагате повече, отколкото смятате за приемливо да загубите. По време на играта не добавяйте към банкрола си и не се гмуркайте отново, след като загубите всичко, което сте планирали да залагате. Изчакайте, докато не се почувствате удобно да загубите тази сума отново, преди да играете друга игра.

Как се играе покер - пълно ръководство

Научете се да четете основни разкази. Играта на опонентите ви е може би дори по-важна от играта на картите ви в покера. Това е по-напреднал аспект на играта, но винаги е добре да сте наясно с разказите на играчите – особено с вашите собствени. Внимавайте за модели на залагания като залагания рано, много често (вероятно със слаби ръце) или късно в ръка (като сплашване). Физическите подсказки също могат да ви дадат оценка на силата на ръката на опонента ви и да ви помогнат да запазите собствената си стратегия в тайна, като избягвате подобни модели.

Как се играе покер - пълно ръководство

Идентифицирайте консервативните играчи от агресивните играчи. Това ще ви помогне да определите моделите на залагане на играчите и да ги прочетете по-лесно. Можете да разберете дали играчите са по-консервативни, като забележите отпадащите по-рано – очевидно само да останат в ръка, когато картите им са добри.