Как се играе тенис на карт - Ръководство за начинаещи

Чудите ли се как да играете тенис?

Има много причини, поради които човек търси тенис спорта.

Може би търсите нов спорт.

Може би ви е писнало да бягате на пътеката и да търсите забавен начин да поддържате форма.

Каквато и да е причината … Радвам се, че сте тук!

Тенисът е спорт за цял живот, който е едновременно забавен за гледане и за игра.

Ако никога преди не сте играли, може да се почувствате преуморени и това е добре!

Въпреки това отделянето на време, за да се научите на този дълъг спорт си струва.

Докато приключите с четенето на тази статия, ще знаете всичко необходимо за това как да играете тенис … ДНЕС!

Пригответе се да започнем

Намерете място за игра. Можете да играете тенис в местния парк, фитнес зала или тенис клуб. Търсете онлайн или попитайте приятели къде са най-добрите местни локации. Повечето паркове ви позволяват да играете безплатно, но вероятно ще трябва да платите членски внос, за да играете някъде другаде.

Можете да практикувате основни техники за сервиране във всяко голямо, открито пространство, но най-добре е да прекарате възможно най-много време на реални кортове. Ще научите оформлението на корта по-бързо и ще сведете до минимум риска от счупване на нещо с вашата ракета или топка!

Купете тенис принадлежности. Не е нужно да купувате веднага професионални принадлежности за тенис, но всеки начинаещ ще трябва да има няколко неща, за да започне. Някои фитнес зали или тенис клубове осигуряват основни консумативи за своите членове, но ако случаят не е такъв, ще трябва да пазарувате.

Ще ви трябва ракета със собствен калъф. За начинаещи всичко, което наистина трябва да направите, е да проверите дали ръката ви удобно приляга около дръжката. Ракетата не трябва да се чувства като твърде тежка за движение, но също така не трябва да се чувства така, сякаш не тежи нищо. Съществуват и ракети за мъже и жени, но в повечето случаи трябва да дадете приоритет на пола.

Купете поне три топки за тенис. Те се губят много лесно!

Купете дрехи за тенис. Преди да купите дрехи за тенис, попитайте фитнеса или клуба си дали имат някакви изисквания за облекло. Ако не, всякакви свободни, удобни спортни дрехи ще бъдат добре. По-строгите клубове може да изискват от вас да купите тенис обувки, тенис шорти и ризи и тенис поли за жени. Това обаче не винаги е така.

Тенис обувките са най-добрите за игра, но ако нямате такива, всеки чифт маратонки ще свършат работа.

Намерете противник. След като научите основите, ще ви трябва противник, с когото да тренирате. Попитайте всеки, когото виждате да играе в местната зала, ако би се интересувал да ви помогне да се научите. Ако не, попитайте приятели, семейство или дори да потърсите онлайн местна тенис асоциация.

Изучаване на основите

Научете за частите на корта. Разбирането на различните зони е първата стъпка в научаването на играта. Различните части на корта са по-добри за различни видове игра, така че прекарайте известно време в разходки из корта, преди да започнете да тренирате.

  • Тенис кортовете са разделени на две чрез мрежа – едната страна е ваша, а другата е на противника. Не можете да докосвате мрежата или да удряте топката в нея по време на игра.
  • Успоредната линия, най-отдалечена от мрежата, е базовата линия. Ще застанете тук, за да направите първия сервис.
  • Между базовата линия и мрежата има по-тънка линия. Това е сервизната линия. Ще насочите своите сервизи в зоната между мрежата и сервизната линия.
  • Малката линия в средата на базовата линия е централната маркировка. Ще застанете отляво или отдясно на тази марка, за да сервирате.
  • Обслужваната зона е разделена на вертикални половини, перпендикулярни на мрежата. Това разделя зоната на обслужване на лява и дясна секции.
  • Двете линии от всяка страна на корта, перпендикулярни на мрежата, маркират границите на корта. Вътрешната линия е за единична игра, а външната е за двойки.

Играйте всичките си тренировъчни игри в комплекти. Тенисът се играе в сетове – не просто играете една игра и след това се прибирате у дома! Комплектите се състоят от поне шест игри. Комплектът не приключва, докато един играч спечели шест мача и има разлика от две победи над опонента си.

Упражнявайте се да удряте топката с ракетата си. Преди да започнете реално да сервирате или играете, свикнете с вашата ракета и топка. Упражнете се да хвърляте топката във въздуха и да я удряте, докато успеете да ударите топката няколко пъти подред. Не се притеснявайте твърде много за точността в момента – просто усетете ракетата си и усещането за топката.

Научете как да правите удар от форхенд. Ударът от форхенд се играе, като държите ракетата в доминиращата си ръка, сякаш се ръкувате с нея. След това се завъртете така, че да навиете ракетата зад себе си и да ударите топката навън и нагоре. Този удар е най-добър за по-меки, по-високи сервиси.

Опитайте бекхенд удар. Бекхендът е един от най-лесните за овладяване удари. Хванете ракетата с две ръце и я дръжте отстрани. Трябва да изглежда подобно на бейзболист с бухалка. Когато топката се приближи, ударете я силно под лек ъгъл нагоре. Този удар удря силно топката и е чудесен начин да бъдете сигурни, че вашата топка ще влезе в зоната за обслужване.

Научете как да играете с волейбол. Волейнингът е начин да върнете нисък сервис. Има два вида залпове – форхенд и бекхенд. В залпа от форхенд ще държите ракетата в доминиращата си ръка с гърба на ръката си към базовата линия. Просто се наведете ниско към топката и я ударете.

За играта

В тениса един човек започва първата порция в играта. Повечето играчи избират, като хвърлят монета и в повечето случаи човекът, който не сервира, избира да избере на коя страна на корта да играе.

Позиционирайте се в базовия ъгъл. Играта започва с двамата играчи на базова линия. Сървърът избира ъгъл на базовата линия, от който да сервира, а другият играч се позиционира в противоположния заден ъгъл. Така че, ако сервирате от десния ъгъл на вашата страна на корта, опонентът ви ще застане в крайния ляв ъгъл от ваша гледна точка.

Няма необходим начин за задържане на ракетата, докато ръката ви е около дръжката. Хванете здраво ракетата в доминиращата си ръка и я задръжте с протегната ръка, докато главата на ракетата е приблизително успоредна на главата ви.

Хвърлете топката във въздуха с противоположната си ръка. Добре е да хвърляте топката няколко пъти, без да използвате ракетата си, или да я отскочите на корта, преди да започнете официалната си услуга. Свикнете с топката и как се справя, преди да сервирате.

Сервирайте топката към зоната за обслужване. Когато топката се доближи до главата на вашата ракета, удряйте я силно по диагонал към зоната за обслужване на другия играч. Насочете се към затворения за тях участък от зоната на обслужване. Идеята е да накарате топката да отскочи веднъж, преди те да могат да върнат сервиса.

Веднага след като сервирате топката, бягайте към противоположната страна на базовата линия. Удряйте здраво топката с лицето на вашата ракета, насочено леко нагоре. Нужна е известна практика, за да се научите как да върнете услугата успешно, така че не се притеснявайте, ако се справите зле през първите няколко пъти.

Точката се присъжда само когато топката падне от игра, така че продължете да играете, докато някой от вас спечели точка! Точките могат да продължат от няколко секунди до няколко минути, но като начинаещ, вашите точки вероятно ще бъдат присъдени бързо.

Практикуване на усъвършенствани техники

Възвръщането над главата е изстрел, при който другият играч заби топката високо над главата ви и вие се стремите да я ударите отстрани, така че е почти невъзможно да се върнете. Изчакайте, докато ви сервират много висока топка, за да опитате тази – тя няма да работи при нормален сервис.

обавянето на топспин към ударите ви може да помогне на топката да отскочи по-високо и да се движи по-бързо. Не удряйте топката челно в центъра на вашата ракета, както обикновено.

арязването на топката ви позволява да промените посоката на топката и да я забавите достатъчно, за да я накара да загуби достатъчно инерция, така че да спре на корта на опонента си, преди те да имат шанс да стигнат до нея.

Научете се да играете на различни повърхности. Има няколко различни вида повърхности, на които можете да играете тенис и всеки може да повлияе на скоростта и способностите ви за игра. Научаването за овладяване на тенис на множество повърхности може да ви помогне да подобрите играта си значително.

Прочетете стратегията на опонента си. С подобряването на тениса ще научите как да изучавате опонента си и да използвате собствените си стратегии и предпочитания срещу него. Това е умение, което отнема много време, за да се развие, така че не се притеснявайте, ако не можете да го направите веднага.

Научете се да играете тенис на двойки. Тенис на двойки има по двама играчи от всяка страна вместо по един. Ще използвате по-широките размери на съда, но останалите точки и правилата остават същите. Голямото предизвикателство за начинаещите на тенис на двойки е да се научат как да взаимодействат със съотборник. Помолете други приятели, които играят тенис, да ви научат на най-добрите стратегии за тенис на двойки.