Защо да тренираме бокс

Боксът е спорт, в който предимно участват юмруците и се изисква физическа подготовка, сила и техника. Каква обаче е кратката му история, какви са ползите от тренировките и уменията за боксиране, къде можете да следите последните новини и провеждани събития в България?

Какви са правилата на бокса

Боксът е на около хиляда години, но официално за първи път се практикува през 688 г. пр.н.е. За родното му място се счита Англия (в началото на 17 век). За негов основател и първи шампион се смята Джеймс Фиг. През 1876 г. журналистът Джон Грахан разработва и първия набор от правила, където са уточнени точните размери на ринга, теглото на ръкавиците, продължителността на рундовете и т.н. 

Боксовият мач е разделен на кръгове, всеки от които е с продължителност от 3 до 5 минути, в зависимост дали се провежда аматьорски или професионален мач. Между рундовете се прави по 1 минута почивка. Мачът приключва, когато единият от играчите е повален на земята и в рамките на 10 секунди не може да стане или след третия нокдаун. Другият случай, в който се дава край на срещата, е при раняване на единия от боксьорите и невъзможността да се защитава. Ако липсват нокдауни и двамата боксьори са завършили рундовете, печели играчът с повече точки.

Какви са предимствата от тренировките

Боксът днес се практикува от мъжете, жените, а дори и от децата. Те се състезават в конкретни категории, така че съперничеството помежду им да е равностойно. Въпреки това подобен спорт дава едни и същи предимства, като:

  • Тонизиране на тялото и премахване на излишните мазнини – само 50 минути практикуване ще доведе до изгарянето на до 900 калории. Тренират се всички мускули, но най-вече тези на ръцете, корема и краката;
  • Отделяне на повишени нива на ендорфини и адреналин – намалява нивата на стрес и физическо напрежение. Редовната практика води до отделяне на различни видове хормони затова се счита като антистрес терапия;
  • Подобряване на рефлексите, гъвкавостта и точността при удара – боксът е динамичен спорт и изисква концентрация, гъвкавост и бързина, а редовното практикуване неимоверно ще доведе до тяхното прекомерно развитие;
  • Повишаване на самочувствието – знаейки, че вече имате по-добра физическа подготовка и умения за самозащита от останалите, това дава повече самочувствие и увереност.

Къде можете да следите новини и събития около този спорт

За щастие и за любителите на този вълнуващ спорт, съществува официален портал на българската федерация по бокс, където имате възможност да следите всички последни събития, предстоящи турнири и мачове.