Защо спортните автомобили от формула 1 са много ниски

Формула 1 е вълнуващ спорт и негови фенове са любителите на бързите скорости. Използваните подобни състезателни средства са специални и те не могат да бъдат видени да се движат по обществените пътища. Една от многото причини е, че болидите са изключително ниски и не могат да се движат по неравни настилки. Защо е нужно това?

Какво представляват болидите от формула 1

Това са спортни автомобили, шофирани от един пилот, чийто дизайн и корпус са изцяло съобразени за постигане на максимална аеродинамика и развитие на високи скорости (около 360 км/ч). Корпусът и окачването на болида са изработени от карбон, който се отличава с изключително високата си здравина, еластичност и лекота. Ето някои важни технически характеристики:

  • Ускорение от място до 100 км/ч за 1,7 секунди;
  • Максимална скорост на движение от 340 км /ч;
  • Спиране от 100 км /ч за 1,4 сек. и 17 м спирачен път;
  • Притискаща сила, равна на теглото на спортното средство, се постига при движение с около 180 км /ч;
  • Разходът на гориво на 100 км изминато разстояние е 75 л.

Защо тези автомобили са много ниски

Най-основната особеност на болидите от Формула 1 е наличието на огромна притискаща сила по време на движение. Именно това им позволява преодоляване на острите завои с висока скорост. Колкото и странно да звучи, решението за вземане на остър завой с умерено каране прави колата неустойчива, тъй като силата на притискане намалява.

Ниската височина (клирънс) на спортните автомобили от Формула 1 спомага за намаляване центъра на тежестта, което значително подобрява устойчивостта при преодоляване на остри завои. Това е възможно поради намаляване на центробежната сила, която в противен случай би обърнала колата. За да се увеличи устойчивостта при каране с висока скорост, болидите имат и широки гуми. 

Дизайнът и формите на корпуса са такива, че значително подобряват аеродинамиката и съответно устойчивостта на автомобила при завои. Той става маневрен, намалява се въздушното съпротивлението и е по-лесен за управление. Като цяло в подобни спортни състезателни средства няма нито една излишна част и всичко е насочено към максимално увеличаване на притискащата сила и намаляване на въздушното съпротивление, а ниската височина е част от това.

Къде могат да се намерят актуални новини

Съществуват много портали, отразяващи актуалните новини около провежданите спортни събития на Формула 1, първенства, квалификации и класирания.