Откритото първенство на Австралия: Наоми Осака приключва последната оферта на Серена Уилямс за рекордно равенство от 24-ия Голям шлем

Наоми Осака приключва кандидатурата на Серена Уилямс за рекордно равна на 24-ата титла от Големия шлем, за да стигне до финала на Откритото първенство на Австралия, където японският трети носител ще играе 22-тата американка Дженифър Брейди за титлата в събота; Уилямс се разплаква по време на пресконференция

Наоми Осака стигна до финала на Откритото първенство на Австралия, като прекрати последната оферта на Серена Уилямс за рекордно равна на 24-ата титла от Големия шлем в четвъртък.

Осака, която спечели US Open миналата година, сега е на път да се върне назад към титлите от Големия шлем, тъй като преодоля нервното начало и завърши изключително впечатляваща победа с 6-3 6-4 над 39-годишната американка да направи 20 поредни победи, докато Дженифър Брейди издържа на късна драма, за да победи Каролина Мучова и да стигне до първия си голям финал. Това беше още един провал за Уилямс, тъй като тя за пореден път се провали в своя 10-и опит да се придвижи на ниво с големите заглавия на Маргарет Корт.

Осака, чието последно поражение дойде на 7 февруари 2020 г., заяви на корта: „В началото бях наистина нервен и уплашен, но улесних пътя си към него. Беше да се забавляваме и беше първият ден да имаме тълпа за известно време. За мен е чест да я изиграя и не исках да изляза много зле, затова просто се постарах.”

Номерата бяха в полза на Уилямс; американката беше спечелила всичките си предишни осем полуфинала в Мелбърн Парк, не беше загубила от топ трима играчи на Големия шлем от 2007 г. и беше победила Осака в последните им две срещи, за да си отмъсти за острото поражение във финала на US Open 2018.

Уилямс даде на тълпата в „Род Лейвър Арена“ дълги вълни сбогом с ръка на сърцето, което предизвика въпроси дали ще се върне. В пресконференцията си след мача 39-годишната отговаря: „Не знам. Ако някога се сбогувам, няма да кажа на никого. Така че …“ След това направи рязко и емоционално напускане на стаята, след като се разпадна в сълзи. По-късно тя се обърна към социалните медии, за да предаде послание на своите австралийски фенове, в което се казва: „Мелбърн и моите австралийски фенове. Днес не беше идеален резултат или представяне, но се случва. За мен е чест да мога да играя пред всички вас .Вашата подкрепа на вашите поздрави, само ми се иска да можех да направя по-добре за вас днес. Завинаги съм в дълг и съм благодарен на всеки един от вас. Обичам те. Обичам те. Обичам те. Обожавам те. „

Блестящ Брейди до първия финал от Големия шлем

Американката Дженифър Брейди се нуждаеше от пет мач точки, за да победи чехкинята Каролина Мухова и да стигне до първия си финал от Големия шлем. Брейди направи своя шлем пробив с бягане до последните четири на US Open миналото лято, преди да загуби от Осака и се възползва напълно от равенството, което се откри в Мелбърн Парк. Победа с 6-4 3-6 6-4 над полуфиналистката за първи път по шлем Мухова подготвя реванш с Осака в събота.

Брейди падна на корта в победния момент и каза: „Не усещам краката си. Краката ми се тресат, сърцето ми препуска.