Лионел Меси: Бъдещето на капитана на Барселона във фокус с изчакване на ПСЖ в Шампионската лига

Когато миналото лято Лионел Меси каза на семейството си за намерението си да напусне Барселона, за да играе в чужбина, всички участници в разговора бяха с насълзени очи.

Ходът така и не се осъществи, тъй като аржентинецът реши да не изведе клуба пред съда след спор, в който той смята, че договорът му му дава право да напусне безплатно, позиция, която каталунците оспорват.

В последната година от договора му няма клауза за изкупуване, така че той можеше да замине безплатно през януари, но 33-годишният мъж все още не е взел окончателно решение за бъдещето си. Въпреки че на няколко пъти е обмислял да се премести, той никога не е бил толкова близо до напускането на клуба, в който е влязъл като 12-годишен.

Тогава решението му да остане в Испания с баща си, вместо да се върне в Аржентина, в крайна сметка разкъса семейството му. Този избор променя живота. Този, с който се сблъсква сега, няма да е толкова травмиращ, но ще има големи последици. Несигурността около бъдещето му е поставена в центъра на вниманието тази седмица, когато Меси води Барселона в апетитната равенство на 16-ата Шампионска лига срещу Пари Сен Жермен, клуб, който го искаше през лятото и чийто интерес не отслабна.

Натискът се оказва върху Меси от ПСЖ

Тъй като приспособлението на PSG се приближава, Барселона получава постоянни съобщения от Франция за бъдещето на Меси.

Списанието France Football публикува подигравана снимка на Меси, облечен в фланелка на ПСЖ, заедно с огромна статия, описваща глава и стихове за всички аспекти на всяка сделка, която може да доведе играча във Франция.

Барселона обвини ПСЖ, че демонстрира липса на уважение, въпреки че френският клуб е на мнение, че позицията на Барса е малко богата предвид преследването им – чрез предните корици на каталунската спортна медия – на играчи като Марко Верати, Анхел ди Мария , Маркиньос и особено много раздвиженото (и вече мъртво във водата) завръщане на Неймар в Барселона, потенциални ходове, също често публично обсъждани от играчи на Барселона и дори директори.

Те също така биха посочили, че Меси е свободен агент, така че те имат право да направят своя ход.

Неймар е друг, който е чипнал и не е бил точно седнал на оградата, когато обяви след победата на ПСЖ срещу Манчестър Юнайтед в Шампионската лига през декември: „Това, което най-много искам, е да играя отново с [Меси], за да бъдем заедно на терена пак. „Той би могъл да играе на мое място. Няма да има проблеми, сигурен съм. Искам да играя отново с него и съм сигурен, че следващия сезон трябва да го направим.“

Нещастен през лятото – как се чувства Меси сега?

Когато Меси изпрати известието на клуба за намерението си да напусне през август чрез вече скандалния бурофакс, той беше раздразнен. Оттогава той обясни в едно от само двете интервюта, които даде, че това е единственият начин да привлече вниманието на клуба.

Той каза, че той каза на Ruben Uria от Goal.com, че месеци наред се опитва да им каже за намерението си да напусне, но без успех. Поставянето му в писмен вид беше единственият начин да накарате клуба да забележи.

Меси знаеше, че договорът му предвижда, че ако иска да напусне, трябва да информира Барселона до края на миналия сезон. Той подаде искането си за трансфер на 25 август, като сезонът все още продължава поради пандемията на коронавируса.

Но позицията на Барса беше, че крайната дата, след договора до писмото, е 10 юни, дни след като редовният сезон би приключил при нормални условия. В крайна сметка Меси реши да не се забърква в съдебна битка, въпреки факта, че беше убеден, че може да я спечели. Но това беше на милион мили от това да каже, че е щастлив от ситуацията.

И какво следва?

Единственото, което Меси е решил досега, е, че няма намерение да решава каквото и да било, докато сезонът не приключи.

Първото нещо, което чака, е да разбере кой ще бъде новият президент на Барселона. Фаворитът е бившият президент Джоан Лапорта, а новините от лагера му са, че са напълно уверени, че капитанът ще остане, ако спечели изборите, въпреки че едва ли биха казали нещо различно, докато кампанията тече.

Разговорът е на Лапорта, който иска да представи проект, който вероятно ще се основава на продажбата на френския контингент (Антоан Гризман, Усмане Дембеле, Клемент Ленглет и Самюел Умтити) с оглед да привлече около 200 милиона евро и след това да засили страната с добавяне на централен защитник – може би Дейвид Алаба от Байерн Мюнхен и почти сигурно Ерик Гарсия от Манчестър Сити – ляв бек и след това може би топ играч отпред, вероятно някой като Ерлинг Браут Хааланд.

Тежката реалност обаче е, че тепърва ще се види дали в настоящия икономически климат продажбата на тези играчи ще събере 200 милиона евро на отворения пазар. Така или иначе ще трябва да се правят продажби.

Лапорта ще използва Световната купа на Катар като инструмент, който да убеди Меси да остане в Испания. Защо да замъгли водите с несигурна и потенциално обезпокоителна промяна за по-малко от 18 месеца от това, което почти сигурно ще бъде последният му ура на Световната купа, последната му възможност да вземе единствения голям трофей, който му се изплъзна?